Unia Europejska zapowiedziała koniec ery plastiku od 2021 roku.
W ciągu 3 lat zniknął z półek sklepowych oraz rynku gastronomicznego HoReCa plastikowe opakowania jednorazowe, takie jak talerze, sztućce, słomki i patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 80% odpadów morskich.
Co wpłyneło na decyzję Komisji Europejskiej?
- Ponad 80% odpadów morskich to tworzywa sztuczne.
- Bardzo długi rozkład plastikowych naczyń powoduje, że gromadzą się one w morzach, oceanach i na plażach na całym świecie.
- Plastikowe pozostałości zatruwają wodny ekosystem m.in odpadki znadujemy u żółwi, fok, wielorybów, ptaków, ryb i skorupiaków. Z racji tego, że jest to część łańcucha pokarmowego to również ma toksyczny wpływ na zdrowie ludzi.
Rozwiązanie dla opakowań w dostawie jedzenia oraz sieciach Fast Food
- Wprowadzenie naczyń plastikowych na ekologiczne, biodegradowalne z roślin lub papieru z recyclingu.
- Zachęcanie klientów do używania własnych naczyń wielokrotne użytku. Oczywiście przychodzenie z własnym talerzem do McDonalda może wywołać mnóstwo śmiechu, choć jesteśmy pewni, że jest w tym przyszłość. Podczas festiwali wprowadza się naczynia wielokrotnego użytku, za które pobiera się dodatkową kaucję.
Rozwiązania dla firm cateringowych
- Stosowanie opakowań jednorazowych - ekologicznych m.in zamiast klasycznych słomek papierowe oraz opakowania biodegradowalne. Może się to wiązać z podwyższeniem cen dla klienta.
- Zamiana jednorazowych opakowań na porcelanowe. Wyższa jednorazowa inwestycja, która zwraca się już po kilku zamówieniach. Ceny na klienta raczej nie ulegną zmianie.
Opakowania z roślin
Przyszłość firm produkujących opakowania na pewno nie jest zagrożona. Już wiele z nich takich jak liderzy Huhtamaki, czy Duni ma coraz większy udziała opakowań biodegradowalnych, ekologicznych pochodzących z recyclingu.Coraz częściej stosuje się do produkcji naczyń jednorazowych materiały pochodzące w 100% z roślin, do których zalicza się: liście bananowca, otręby, słomę, trzcinę cukrową oraz oczywiście papier recyklingowy.