Gastronomia rośnie jak na drożdżach

Gastronomia już od kilku przeżywa istny boom. I to nie koniec. Wartość całego rynku gastronomicznego w Polsce szacuje się na ponad 36 mld pln ze wzrostem o 10,5% do roku poprzedniego. Na początku roku 2019 wartość rynku gastronomicznego może osiągnąć ponad 40 mld pln.

Wielki wzrost odnotowuje się w segmencie restauracyjnym oraz cateringowym

Sukces spowodowany jest wzrostem liczby restauracji. W dużych miastach otwierają się liczne restauracje, które odnoszą nieraz natychmiastowy sukces. Pokazuje to np: sieć restauracji Orzo, Aioli, czy koncept Hali Koszyki oraz wkrótce Elektrownia Powiśle, ale również Hotele m.in Raffles, czy Hotel Warszawa w Warszawie oraz hotele Accor oraz Mariott & SPG (m.in Bristol, Sheraton, Marriott).
 
Do silnego wzrostu przyczyniają się zmiany konsumentów. Konsumenci częściej i więcej wydają w restauracjach (średnio 98 pln miesięcznie) lub zamawiają jedzenie na wynos przez aplikacje takie jak pyszne.pl, WOLT (wcześniej Daily.pl), czy UberEats.

Rynek cateringowy w Polsce ma się o wiele bardziej niż tylko dobrze

Wzrost obecny wynosi ponad 5% rocznie i stanowi blisko 25% całego rynku gastronomicznego, sukcesywnie powiększając w nim swój udział z roku na rok. Firmy cateringowe przeżywają prawdziwą hossę, którą można porównać do lat ‘90. Mają nieustanne obłożenie. Nie muszą walczyć o klientów.
 
Rośnie zapotrzebowanie w sektorze cateringu korporacyjnego, ale również w sektorze żywienia zbiorowego w szkołach, przedszkolach, czy fabrykach. Coraz częściej fabryki zamawiają regularnie jedzenie dla pracowników w formie posiłków zdrowotnych. Dzięki temu zmniejszają się zachorowania a pracownicy mniej czasu na zjedzenie posiłku. Takie rozwiązanie wprowadza długofalowo realne oszczędności dla firmy.

Rynek cateringowy to przyszłość 

Jeśli rozważasz otwarcie własnego biznesu cateringowego to jest to odpowiedni moment pod warunkiem, że będziesz będzie dostarczał wysokiej jakości produkt z terminową dostawą.
 
Na rynku cateringowym jest jeszcze miejsce, ponieważ dopiero tworzy swoje standardy i produkty. Jest wiele dużych firm, ale ewidentnie jest jeszcze dużo miejsca na tym rynku. Jeszcze brakuje ogólnopolskich liderów, czy super-marek cateringowych jak Zalando dla ubrań, Uber do przejazdu, czy pyszne.pl do zamawiania jedzenia na wynos. Rynek cateringowy jest mocno rozdrobiony i być może doczeka się w przyszłości konsolidacji. Firmy cateringowe zaczynają się specjalizować w określonych produktach cateringowych co powoduje wzrost jakości produktów oraz zaufania.
 
Do dynamicznego wzrostu rynku cateringowego w najbliższych latach przyczyni się zwiększenie zapotrzebowania w sektorze firm MŚP i korporacji. Przede wszystkim w zakresie cyklicznych dostaw jedzenia z budżetów świadczeń pozapłacowych oraz programów benefitowych. Polscy pracodawcy dopiero poznają korzyści żywienia swoich pracowników. Podczas, gdy sąsiedzi na zachodzie zobaczyli, że cykliczne śniadania, czy lunche w biurze to nie jest zbędny koszt, ale tak naprawdę oszczędność czasu, pieniędzy, większa punktualność, efektywność pracy, mniejsza absencja i inwestycja. Korzyści można wymieniać wiele.

Życzymy wszystkim firmom na cateringowym, aby powyższe prognozy się spełniły!
 

Easycatering Concierge

Potrzebujesz sprawdzony catering firmowy? Wypełnij formularz a my zorganizujemy catering.




Sprawdzone firmy cateringowe

Zawsze dostępne terminy

Gwarancja jakości i terminowej dostawy.

Polubisz również

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego serwisu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w polityce prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki lub opuszczenie serwisu.
Dowiedz się więcej Rozumiem