Jak finansować posiłki pracownicze, aby skorzystać z ulg ZUS?

Bony żywieniowe oraz karty przedpłacone nie dają możliwości odliczenia składek ZUS od ich wartości, ponieważ można kupić za nie inne produkty niż gotowe jedzenie takie jak alkohol, czy papierosy. Wyjątkiem są bony żywieniowe, które można zrealizować w firmowej kantynie lub w ściśle określonych miejscach, które gwarantują wydanie jedynie posiłku. Każde rozwiązanie, które ściśle nie reguluje tego, że można nim kupić gotowy posiłek nie podlega ulgom. Dlatego warto wybrać takie rozwiązanie, które daje nam możliwość skorzystania z ulgi ZUS do 190 pln miesięcznie na pracownika i jest całkowicie bezpieczne. 
 
Pamiętajmy, że formę benefitu żywieniowego, którą wybierzemy musi ściśle upoważniać pracownika do zakupu gotowego posiłku do spożycia w miejscu i godzinach pracy. Nie może być wymieniane na ekwiwalent pieniężny. Bony oraz karty przedpłacone niestety nie spełniają tych wymagań.
 
Obowiązkowe posiłki regeneracyjnych lub profilaktycznych ze względu na wykonywany charakter pracy są całkowicie zwolnione z ZUS, oczywiście do sumy rynkowej wartości takiego posiłku. 
Jakie są ceny posiłku regeneracyjnego? Posiłek obowiązkowy w zależności od charakteru kosztuje zazwyczaj od 7 do 13 PLN brutto na 1 osobę.

Przeczytaj więcej: Komu przysługują posiłki w pracy?
 

W jaki sposób pracodawca może sfinansować posiłki dla pracowników?

 
  1. ZFŚS - Jeżeli pracownik otrzyma od pracodawcy świadczenie w postaci dofinansowania posiłków ze środków z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, którego wartość wyniesie co najmniej 1000 zł w ciągu roku*, to dofinansowanie posiłków będzie w całości stanowić podstawę do opodatkowania.
  2. Środki obrotowe - w tym wypadku ulga ZUS na gotowe posiłki dla pracownika wynosi 190 PLN net/miesięcznie
  3. Współfinansowanie z pracownikami - w tym przypadku posiłki są częściowo płacone przez pracodawcę z kapitału obrotowego a pozostałą część dopłaca pracownik samodzielnie lub potrącane jest z jego pensji. 
 
Podsumowując opcja nr 2 oraz nr 3 jest najbardziej korzystna w przypadku benefitów żywieniowych dla pracowników. Warto skorzystać z ulgi, która dotyczy tylko wyżywienia. Z kolei z ZFŚS warto wykorzystać na pozostałe benefitu, które nie są objęte specjalną uglą. 
 

Oszczędności pracodawcy przy organizacji posiłków dla pracowników

  1. Bony żywieniowe (regulowane) do realizacji np: stołówce pracowniczej lub Wirtualna Stołówka do zamawiania posiłków pracowniczych - Wysokość dofinansowania jest równa kosztonowi 190 PLN/os miesięcznie. 
  2. Bony żywieniowe (nieregulowane) lub karty przedpłacone - Wysokość dofinansowania 190 PLN/pracownika miesięcznie to koszt 229,16 PLN dla pracodawcy. 
Podsumowując wybierając rozwiązanie nr 1, pracodawca oszczędza 39,16 PLN/pracownika miesięcznie. Również są to oszczędności dla pracownika, który w przypadku nr 1 oszczędza 23,81 PLN. 

Reasumując dla firmy w przypadku 100 pracowników wybierając Bony żywieniowe do realizacji w stołówce pracowniczej lub Wirtualną Stołówkę oszczędności sięgają, aż 46 992 PLN rocznie!
 
Warto wybrać takie rozwiązanie żywieniowe, które spełni oczekiwania firmy, ale również pozwoli na wprowadzenie oszczędności.
 
Przeczytaj więcej: Jak działa Wirtualna Stołówka Easycatering?

*https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/zwolnienia/2837112,Prezenty-dla-pracownika-z-ZFSS-20182019-do-1000-zl-bez-PIT.html
 

Organizujesz catering?

Wypełnij formularz, a otrzymasz 2 oferty. Wybierzesz najlepiej dopasowaną do Twoich potrzeb. To wszystko nawet w 1 godzinę!



Polubisz również

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego serwisu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w polityce prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki lub opuszczenie serwisu.
Dowiedz się więcej Rozumiem