Plastik idzie w odstawkę. Przyszłość w roślinach!

Unia Europejska zapowiedziała koniec ery plastiku od 2021 roku.

W ciągu 3 lat zniknął z półek sklepowych oraz rynku gastronomicznego HoReCa plastikowe opakowania jednorazowe, takie jak talerze, sztućce, słomki i patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 80% odpadów morskich.

Eco bottles

Co wpłyneło na decyzję Komisji Europejskiej?

  • Ponad 80% odpadów morskich to tworzywa sztuczne.
  • Bardzo długi rozkład plastikowych naczyń powoduje, że  gromadzą się one w morzach, oceanach i na plażach na całym świecie.
  • Plastikowe pozostałości zatruwają wodny ekosystem m.in odpadki znadujemy u żółwi, fok, wielorybów, ptaków, ryb i skorupiaków. Z racji tego, że jest to część łańcucha pokarmowego to również ma toksyczny wpływ na zdrowie ludzi.
Jak decyzja Unii Europejskiej wpłynie na rynek gastronomiczny a przede wszystkich na jedzenie zamawiane na wynos, catering oraz sieci Fast Food? Co się stanie z potentatami jednorazowych opakowań plastikowych? Czy grozi im bankructwo?

Eco straws

Rozwiązanie dla opakowań w dostawie jedzenia oraz sieciach Fast Food

  • Wprowadzenie naczyń plastikowych na ekologiczne, biodegradowalne z roślin lub papieru z recyclingu.
  • Zachęcanie klientów do używania własnych naczyń wielokrotne użytku. Oczywiście przychodzenie z własnym talerzem do McDonalda może wywołać mnóstwo śmiechu, choć jesteśmy pewni, że jest w tym przyszłość. Podczas festiwali wprowadza się naczynia wielokrotnego użytku, za które pobiera się dodatkową kaucję.

Rozwiązania dla firm cateringowych

  • Stosowanie opakowań jednorazowych - ekologicznych m.in zamiast klasycznych słomek papierowe oraz opakowania biodegradowalne. Może się to wiązać z podwyższeniem cen dla klienta.
  • Zamiana jednorazowych opakowań na porcelanowe. Wyższa jednorazowa inwestycja, która zwraca się już po kilku zamówieniach. Ceny na klienta raczej nie ulegną zmianie.

Opakowania z roślin

Przyszłość firm produkujących opakowania na pewno nie jest zagrożona. Już wiele z nich takich jak liderzy Huhtamaki, czy Duni ma coraz większy udziała opakowań biodegradowalnych, ekologicznych pochodzących z recyclingu.
Coraz częściej stosuje się do produkcji naczyń jednorazowych materiały pochodzące w 100% z roślin, do których zalicza się: liście bananowca, otręby, słomę, trzcinę cukrową oraz oczywiście papier recyklingowy.

Zmiana nawyków a grubszy portfel konsumenta

Również obok zmiany surowca do produkcji naczyń jednorazowych wierzymy w zmianę przyzwyczajeń społeczeństwa, które doprowadzą do wykorzystywania naczyń wielokrotnie i zmniejszenia ogólnego zapotrzebowania na naczynia jednorazowe. Promotorem takich zachowań jest światowy gigant kawowy Starbucks, który oferuje swoim klientom zniżkę 25 pensów na kawę, gdy zostanie ona podana w ich własnym kubku. W ślady Starbucksa idzie coraz więcej światowych i lokalnych marek.
 
 
 

Organizujesz catering?

Wypełnij formularz, a otrzymasz 2 oferty. Wybierzesz najlepiej dopasowaną do Twoich potrzeb. To wszystko nawet w 1 godzinę!



Polubisz również

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego serwisu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w polityce prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki lub opuszczenie serwisu.
Dowiedz się więcej Rozumiem